Om Guitarsamleren

Et mord, en Fenderguitar, en kærlighedshistorie og et verdenshit. Det er nogle af ingredienserne i romanen “Guitarsamleren”, hvor dansk rockhistorie og nogle af rockmusikkens mytologiske fikspunkter danner rammen om en dramatisk fortælling med guitaren som accelerator.

Hovedpersonen Simon er guitarist i det fynske rockband Mercury Five, der havde deres storhedstid i 70′erne. Bandet er nu gendannet og står i 2007 foran et gedigent comeback, da et brutalt mord sætter en stopper for planerne. Samtidig forsvinder Simons elskede Fender Stratocaster årgang 1957. En guitar, han har købt via en avisannonce tilbage i 1979. Stratocasteren viser sig at gemme på en helt særlig historie, der peger tilbage til en af rockmusikkens største og første guitarhelte, Buddy Holly.

“Guitarsamleren” er en rockhistorisk beretning på en ny måde og samtidig en spændingshistorie, hvor en gammel kærlighedsaffære krydser spor med skæbnesvanger guitarfascination og samlermani.

Læseren bliver bragt til så forskellige destinationer som Fåborg, New York, København, Bremerhaven, Odense, Lubbock og Oslo. Fra Cafe Wha? i New York i 1966, da en vis Jimmy James er på scenen, over Mercury Fives tvivlsomme debutjob på en kro på Ærø i 1976 til en celeber 60-års fødselsdagsfest på det berømte Grand Hotel i Oslo i 2008. Og rejsen går fra rock’n’roll-musikkens spændstige vår i 1959 over et hippieband på Sydfyn i 70′erne og frem til i dag.

Romanen placerer den elektriske guitar i centrum af begivenhederne. Alle, der på et eller andet tidspunkt har haft en guitar i hænderne, som har kastet længselsfulde blikke efter en dyr vintageguitar, eller som har ladet sig forføre af den ekstatiske fornemmelse, når lyden fra guitarens pickupper brager igennem frontstoffet på forstærkeren – vil sluge “Guitarsamleren” råt. Men det er absolut ikke kun en bog for guitarnørder. Det er en tilgængelig fortælling med et samtidssatirisk glimt i øjet, og det er ikke mindst levende skildringer af en række musikmiljøer og danske provinsdrømme.

“Guitarsamleren” er skrevet af journalisten og musikeren Martin Blom Hansen. Han har beskæftiget sig med musikjournalistik i mange år, er guitarist med en fortid som yderst aktiv musiker på den århusianske bluesscene, har tidligere blandt andet været ansat som kulturjournalist på Berlingske Tidende, og driver i dag sin egen freelancevirksomhed. Han bor i Århus, er vokset op på Fyn og var i 70′erne en del af den sprællevende musikscene i Svendborg.